Házi kedvenc állatoknak és TF

A kutya daganat tünetei – 10 korai jel

Sajnos egyre több a kutyáink között is a daganatos megbetegedés. A kutya daganat tünetei nagyban hasonlítanak az emberi daganat tüneteihez, azzal a különbséggel, hogy Ők nem tudják elmondani, hogy mit éreznek, hol fáj, mi változott.

hazi_kedvencek-4life
Hazi_kedvencek

A kutya daganat megtámadhat fajtatiszta, vagy keverék kutyát, időset és fiatalt is. Foto: thelabradorsite.com

A kutyákat legalább annyi daganat típus fenyegeti, mint az embereket. A rák sajnos nem válogat. Megtámadhat fajtatiszta, vagy keverék kutyát, időset és fiatalt is. Bár jellemzően az idősödő, vagy idős kutyák a veszélyeztettebbek. Kialakulásukat számos tényező befolyásolhatja. Lehet genetika, helytelen tartási-, táplálási körülmény, környezeti hatás, stressz, vagy a kutya belső energiájának le nem mozgatása.

A kutya daganat tünetei nagyon változatosak, ráadásul ahány daganat típus, annyi féle tünet. Tovább nehezíti dolgunkat, hogy kedvencünk nem tudja elmondani érzéseit és a kutyák magas fájdalomküszöbe sincs “segítségünkre”.

Ezért nagyon fontos a rendszeres orvosi szűrővizsgálat, és hogy figyeljük kutyánkat. Ha bármi változik a szokásaiban; hirtelen fogy, vagy hízik, stb., járjunk utána, ne hanyagoljuk el!

A kutya daganat tünetei között lehetnek olyanok, melyek alapján joggal gondolhatunk tumorra (látványos csomók a testen), de vannak olyanok is, melyek nem ennyire egyértelműek.

mastocitoma- daganat-4life
Mastocitoma daganat

A kutya daganat tünetei

Alább leírunk 10 tünetet, ami daganatos betegségre utalhat amellett, hogy más betegség előjele is lehet.

Egyensúlyzavarok

Ha a kutya elkezd össze-vissza járni, végtagjai erőtlenek, elgyengülnek, esetleg összeesik, azonnal vigyük orvoshoz! Nem kizárt a rövid ideig tartó eszméletvesztés sem, amiből úgy ébred, mintha mi sem történt volna. Ha nem áll rá valamelyik lábára, vagy sántítani kezd és nem történt tudott sérülés, vagy nincs benne idegen test, ez is utalhat daganatra!

Vizelés, hasmenés, ürítési problémák

Ha kedvencünk gyakrabban kérezkedik ki a megszokottnál, vagy egyik napról a másikra problémát jelent neki a vizelet, széklettartás keressük fel orvosunkat. Abban az esetben is, ha erőlködés ellenére is nehezére esik az ürítés. Ha vér is látható a vizeletben, ürülékben, azonnal jelezzük orvosunknak!

Bőrelváltozások

A kor előrehaladtával megjelenhetnek szemölcsök a test különböző részein, a szemhéjakon, a pofán. A zsírmirigyek is megnagyobbodhatnak.

A nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek azonban komolyabb betegségre utalhatnak. Foto: embracepetinsurance.com

Ez nem feltétlenül jelent daganatos megbetegedést, de mindenképp egyeztessünk orvosunkkal a megfelelő kezelésről!

Azonban a különböző dudorok, kemény vagy puha kinövések a bőrön, a bőr alatt, ami még esetleg mozgatható is, lehet ciszta, vagy jóindulatú megnagyobbodás is, de jelenthet daganatot is. A fájdalmas, vagy viszkető kitüremkedések, a helyi kezelés, vagy antibiotikum ellenére is nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek azonban komolyabb betegségre utalhatnak. Mindenképp mutassuk meg specialistának!

Orrvérzés

Orrvérzést okozhat csípés, egy toklász, de okozhatja orrüregi daganat is. Mindenképp menjünk vele orvoshoz! Ha toklász, akkor azért, mert a toklász lejuthat a tüdejébe is, ha csípés, akkor a fájdalomcsillapításért, ha daganat, akkor meg a megfelelő kivizsgálásért. Ha nem látunk vért, csak mancsával kaparja az orrát, vagy nagyon tüsszög, akkor is forduljunk orvoshoz!

Váladékozás

Az orrból, vagy a szemekből szivárgó, szokatlan szagú, állagú váladék is aggodalomra adhat okot. Gombás fertőzés mellett jelenthet arc, vagy szemdaganatot is. A nemi szervből, vagy végbélből jövő váladék is lehet daganat tünete.

A hirtelen hízás szintén valaminek a tünete. Mindenképp járjunk utána! Foto:

A-kutya-daganat-4life
A-kutya-daganat

Ha a szokásos táplálás és mozgás mellett a kutyánk elkezd hízni, az lehet pajzsmirigy-rendellenesség illetve hormonális probléma, de okozhatja daganat is. Mindenképp járjunk utána állatorvosunkkal!

Fogyás

A daganatos sejtek nagyon gyorsan sokszorozódnak, növekednek, amihez rengeteg energia kell. Ezt az energiát a kutya szervezetéből veszik el. Ha a kutya a szokásos táplálás és mozgás mellett is egyre csak fogy, az okok között a daganat is felmerülhet!

Ha a korábban nagyevő kutyánk egyik pillanatról a másikra elkezdi visszautasítani a legjobb falatokat is, ezt okozhatja a belek mentén megjelenő daganat is.

Rohamok

A váratlanul megjelenő, hirtelen rohamok, rángatózás, esetleg habzó száj lehet stroke vagy epilepszia, de lehet daganatos megbetegedés jele is.

Elváltozások a szájban, bűzös lehelet

A bűzös leheletet, a fogíny színének megváltozását, a hirtelen jelentkező vérző fogakat okozhatja szájüregi daganat is. Célszerű rendszeresen vizsgálni kutyánk száját, fogait! Egyrészről észrevehetjük az egyéb problémákat is, mint a fogínysorvadás, vagy a fogkövesség, másrészről hamarabb fedezhetjük fel a komolyabb betegségre utaló jeleket is, mint a daganat.

Hirtelen hangulatváltozás, kedvtelenség.

Állati transzfereket itt lehet megrendelni.

transfer-factor-alat
Transfer factor alat

Áz  Önök kerdéseit mi tovabbitjuk oroszországi orvosoknak.