A transzfaktort (TF),  COVID-19

A transzfaktort (TF),  COVID-19

A transzfaktort (TF), COVID-19

 covid-foto-priviwka

Az első SARS-CoV-2 vagy Covid-19 fertőzés, egy új koronavírus esetét 2019. december 27-én fedezték fel Wuhanban, a kínai Hubei tartományban, és ennek emberről emberre történő átterjedését Tajvanban december 31-én javasolták. . 2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális járványnak nyilvánította ezt a vírusfertőzést. Eközben a vírus átjutott Európába és az USA-ba.

Világszerte 2020 júliusának végéig csaknem 13 millió megerősített fertőzés volt, ami nagyrészt alábecsült szám, mivel a populációnak csak a töredékét tesztelték – a tünetmentes hordozók számát a becslések szerint ötször magasabbra, mint megjósolták – és több mint 600 000 halálesetet. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention in USA) becslései szerint a tünetmentes fertőzések a teljes szám 40% -át teszik ki.

A Covid-19 által okozott fertőzés három fő tünetet eredményez: láz, köhögés és légszomj, hasonlóan a súlyos akut respirációs szindróma (SARS) vírusfertőzéséhez. Bizonyos idősebb felnőtteknél, a súlyos szövődmények és halál kockázatának leginkább kitett korosztálynál azonban ezek a tünetek nem mutathatók ki, de néha úgy tűnik, hogy nem a szokásos módon járnak el, többet alszanak, abbahagyják a beszédet, esznek, szédülnek és még össze is esnek .

Itt érdemes megfontolni, hogy a Covid-19 mindig lehetséges mutációi az új fejlesztésű vakcinákat legjobb esetben részben hatástalanná tehetik. Továbbá, ha az epipédia eltűnne, mielőtt az új oltások nyereségessé válnának a gyártók és részvényeseik számára, akkor az új járványok elleni küzdelemben a jövőbeni tőzsdei szerencsejáték nem vehető igénybe.

Bárhogy is legyen, amíg nem áll rendelkezésre hatékony oltóanyag, a világot a Covid-19 egymást követő kitörései fogják kitenni; elhalványulása a védő „állományimmunitás” révén megköveteli az immunitás megszerzését a lakosság 70% -ánál, messze nem a ma legsúlyosabban fertőzött területeken megfigyelt 25% -tól.

A 2005-ös madárinfluenza járvány során a transzfaktor (TF) adaptálását javasoltuk a H5N1 vírus ellen, és tanulmányoztuk annak további felhasználását más feltörekvő vírusok esetén (Pizza et al., 2006). Ma sürgősen el kell fékezni a COVID-19 járványt, amely orvosi vészhelyzetet idézett elő, amely társadalmi katasztrófával zárulhat le. A TF használatának tanulmányozása tehát indokolt, mivel ez könnyű megoldást kínálhat a jelenlegi válságra.

A transzfaktort (TF)

A transzfaktort (TF), egy immunmodulátort, amely képes antigénspecifikus információk átadására a T-limfocitákba, Lawrence (1955) több mint fél évszázaddal ezelőtt írta le. Kimutatta, hogy a CMI az immun donorok limfocitáinak acelluláris kivonataival továbbadható a naiv recipienseknek, emlékeztetve a humán immunitás passzív átadását az immunbetegek plazmájában lévő antitestek által, azzal a különbséggel, hogy TF esetén a transzfer aktív celluláris immunválasz naiv T-limfociták toborzásával. Feltételezte, hogy az alacsony molekulatömegű (<12 000> 3500 Da), dializálható moiyie, amelyet Transfer Factornak nevezett el, felelős az örökbefogadó CMI transzferért.

Az elmúlt 65 évben a TF-t számos klinikai alkalmazásban alkalmazták  kísérletek (Viza et al., 2013).

Az első időkben a TF-t a betegek tünetmentes háztartási kapcsolatainak limfocitáiból készítették. Ezt követően, miután kiderült, hogy a TF nem fajspecifikus, immunizált állatokból származik (Klesius et al., 1978). Így még ismeretlen, újonnan felbukkanó kórokozók kezelésére is használható: az immunrendszernek nem kell laboratóriumi címke az új vírus felismeréséhez. Például HIV-specifikus TF-t készítettek az AIDS vírus azonosítása előtt (Viza et al., 1987).

sejt-közvetített immunitás (CMI)

ezt_muveli_az_emberi__a_koronavi-transfer-factor

Vita

Felvetődött, hogy a Covid-19 fertőzés elsősorban a CMI-t érintheti, ti. CD4 + és CD8 + T limfociták, amelyek száma korrelálhat a betegség súlyosságával (Chen G. és mtsai, 2020; Wang és mtsai, 2020). A CMI stimulálásával és a citotoxikus limfociták számának növelésével a TF-nek hozzá kell járulnia a vírusterhelés csökkentéséhez; és az immunrendszer túlreakciójának modulálásával, amelyet a legtöbb szteroid nem képes megfékezni, és amely főként a halálozásért felelős, képesnek kell lennie a betegség kezelésére. Így adminisztrációját követően egyre több tünetmentes beteget kell megfigyelni, csökkent halálozással együtt.

Az első kísérleti vizsgálatokhoz a Covid-19-specifikus TF lehet gyógyító betegek plazma-dializátumaiból nyerték. Az ilyen betegek plazmáját már biztató eredménnyel alkalmazták a Covid-19 szimpatikus betegek kezelésében (Chen L. és mtsai, 2020; Duan és mtsai, 2020). Aktivitását eddig a benne található vírusellenes antitesteknek tulajdonították, amelyek hiányoznak a dialízisekből. Amint a hatékonyságot megerősítették, az ömlesztett termelés gyorsan megindulhat új alapítással vagy meglévő lymphoblas-toid sejtvonalak létrehozásával (Viza et al., 1975, 1982) és / vagy állatimmunizálással.

Mivel a TF-t a múltban alkalmazták

A Covid-19 pandémiában a betegek súlyos homokja nélkül, amelyek terápiás és megelőző aktivitását tesztelhetik, gyorsan elvégezhetjük, kihagyva az 1. fázisú vizsgálatokat. Számos korábbi klinikai vizsgálat, amelyek közül néhányat hosszú időn keresztül végeztek, megerősítette, hogy – és várható volt – az alacsony molekulatömegű (<12000 Da) részeket tartalmazó dializátumok esetében nem indokolt toxicitási aggályok (Viza et al., 2013).

Mégis, a józan ész azt sugallja, hogy nehéz kezelni a járványokat, korlátozni a vírusáramlást és lezárásokat végrehajtani a túlzsúfolt helyeken és metropoliszokban. Hamarosan tizenegy milliárd lakosa van (United Nations News, 2017), a föld túlzsúfolt bolygó, és az új vírusok kiszámíthatatlan, de biztos megjelenése a jövőben még nehezebb lesz irányítani.

Bizonyos remény, míg mások attól tartanak, hogy a Covid-19

a démon lehet a tudatosság kezdete, és a globalizáció, a határok elnyomásának és a korlátlan gazdasági növekedésnek az utolsó szöge. Akárhogy is legyen, hiba lenne, ha a víruskitörés végén a szokásos módon folytatnánk az ügyet, felkészületlenül várva a következő.

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .